Prečo čistiť pleť pravidelne ráno a večer

 


 
 

Ja, ako kozmetička sa vždy pýtam mojich klientok, akú majú svoju dennú rutinu v čistení pleti.

 

Prečo touto otázkou začínam konzultáciu starostlivosti o pleť a prečo je táto otázka pre mňa dôležitá?

 

Dozviem sa ako sa starajú o svoju pleť, či používajú produkty vhodné pre ich typ pleti, čo majú v starostlivosti o pleť rady, či je pre nich samotné čistenie dôležité, ako vnímajú ony svoju pokožku, ale aj to, ako sa majú rady.

 

Následne viem zhodnotiť, čo robia správne/ nesprávne a odporučiť im vhodný postup alebo produkty, ktoré zlepšia stav ich pleti.

 

Základom v starostlivosti o pleť je dôkladné a hlavne pravidelné čistenie pleti ráno a večer. Tento každodenný proces nám pomôže zbaviť sa nečistôt bez toho, aby sme narušili ekosystém našej pleti a tak si zachovali zdravý vzhľad.

 

Pravidelné čistenie pleti nevynechávame ani vtedy, keď sa nelíčime.

 

Alfa omega správneho čistenia pleti je zvoliť vhodné produkty pre náš pleti, tak aby sme nenarúšali ekosystém pokožky. Už počas čistenia pleti si môžeme použitím nevhodných produktov viac uškodiť ako pomôcť. Pleť sa môže stať dôsledkom nevhodného používania produktov citlivejšou, suchšou, mastnejšou atď.

 

 dievčataČastokrát je to spôsobené najmä tým, že nepoznáme náš typ pleti, kupujeme podľa toho, čo sa nám páči v reklame, neprispôsobíme starostlivosť ročnému obdobiu, alebo sa riadime heslom toto vyhovuje mojej kamarátke – bude to vyhovovať aj mne. Kamarátke síce môže daný produkt pomáhať, no skúmajte hlbšie konkrétne váš typ pleti. Ak neviete určiť, aký máte typ pleti, poraďte sa radšej s kozmetičkou a dohodnite si diagnostiku pleti.

 

Poďme sa pozrieť, prečo je čistenie pleti naozaj základom dobrej starostlivosti a prvým krokom k zdravej pleti.

 Čo je to ekosystém pokožky?

Na to, aby naša pleť fungovala správne, mala by byť v rovnováhe.

 

Zjednodušene vysvetlím. Povrch našej pleti pokrýva hydrolipidový film (ochranný plášť), na ktorom sa nachádza mikrobiálna flóra, ktorá ochraňuje pleť aj imunitný systém. Mikrobiálna flóra je rozdelená ,,prospešnú“ a ,,neprospešnú“ flóru. Ochranným mechanizmom našej pleti je, že ,,prospešná“ flóra bráni rozšíreniu ,,neprospešnej“ flóry a vďaka tomu je na našej pleti rovnováha.

Čistiť pleť ráno i večer?

 

Nečistota na pleti je dobrou živnou pôdou pre mikróby, ktoré sa na nej množia a menia pH kožného povrchu. V prípade, že pleť pravidelne nečistíme, pokožka stráca svoj pekný vzhľad, stáva sa povädnutou, a tým aj rýchlejšie starne. Keď sa chceme o našu pleť starať správne, mali by sme ju čistiť nielen večer, ale aj ráno. Prečo je to dôležité? Naša pokožka funguje neustále, tak ako aj naše telo.

 Prečo ráno?

Počas noci sa vyplavuje mazotok, potíme sa. Fungovanie pokožky sa cez noc nevypne, a práve preto je dôležité čistenie pleti aj ráno. Nielenže ju ráno osviežime, ale odstránime z nej nočné nečistoty, aby sme mohli aplikovať dennú starostlivosť.

Prečo večer?

Cez deň je pokožka zaťažená väčšinou viac ako cez noc (neplatí pokiaľ sme celú noc na diskotéke:) ). Máme na tvári líčidlá, pohybujeme sa vonku, kde je UV žiarenie, prach a rôzne nečistoty z vonkajšieho prostredia, ktoré síce nevidíme, ale to neznamená, že tam nie sú. Toto všetko sa nám počas dňa usádza na pleti, upcháva póry.

 

Voda je základ čistenia pleti, avšak rozpustí len látky rozpustné vo vode, čistí mechanicky odplavením nečistoty, a preto umývanie len čistou vodou je nedostačujúce.

 

 

 Ako čistiť pleť ráno?

Nečistoty, ktoré sa cez noc vyplavili na povrch pokožky, odstránime napr. mliečkom, gelom, penou alebo čistiacim olejom (produkty volíme podľa typu pleti) následne daný produkt opláchneme a dočistíme pleť pleťovým tonikom.

Ako čistiť pleť večer?

Začneme jemným odlíčením očného okolia, oči nikdy nešúchame sem a tam, ale vatové tampóny s dostatočným množstvom produktu priložíme, necháme chvíľu pôsobiť a v smere rastu mihalníc odličujeme.

 

Prejdeme na odstránenie líčidiel / nečistôt z pleti.

 

V tomto kroku môžeme použiť napr. mliečko, gel, penu alebo čistiaci olej (produkty volíme podľa typu pleti), ktorý nanášame na pleť, aby sa nečistoty na pleti rozpustili.

 

Následne dôkladne z pleti zmyjeme vlažnou vodou, alebo mokrou bavlnenou rukavičkou/uteráčikom (po jednom použití dať oprať).

Na záver použijeme pleťové tonikum, ktoré aplikujeme na vatový (bavlnený) tampón a dôkladne pleť dočistíme.

 

Častokrát iba malou zmenou v čistení pleti dosiahneme zlepšenie aktuálneho stavu pleti.

 

Dvojité čistenie pleti

Niekomu môže vyhovovať takzvané ,,dvojité čistenie“.

Aký je v tom rozdiel?

Je to v podstate celý postup večerného čistenia pleti. Po odstránení líčidiel z pleti – čistenie 1 sa pridá ešte jeden krok vyčistenia pleti – čistenie 2, v tomto kroku môžete použiť iný čistiaci produkt podľa potreby vašej pleti (napr. čistenie 1- použitie mliečka, čistenie 2 – použitie peny).

 

Až po tomto kroku sa aplikuje pleťové tonikum.

Je vhodné ho aplikovať večer, najmä keď máte na sebe viac líčidiel, aby ste pleť naozaj dobre vyčistili.

Pri čistení zabúdame …

Krk a dekolt sú prvé, na ktoré sa počas čistenia ale aj v starostlivosti o pleť zabúda a potom sa čudujeme, prečo rýchlejšie stárnu.

Aj v čistení platí: pleť začína tam, kde končí podprsenka.

 

Taktiež nezabudnite poriadne prečistiť oblasť vlasovej línii, najmä ak používate make-up, aby vám v tejto časti tváre neostávali nečistoty a neupchávali póry.

 

A čo za ušami? Zašli ste tam niekedy pri čistení pleti? Ostávajú tam zvyšky vlasových produktov a pokožka pracuje aj tu – pot, mazotok, nečistoty.

 

Záhyby okolo nosa je potrebné tiež dobre prečistiť, aby sa nám tam netvorili upchaté póry (čierne bodky).

Vedeli ste, že?

  • Vekom sa pokožka mení, a preto je dôležité prispôsobiť tomu aj spôsob čistenia pleti.
  • Iba dobre vyčistená pleť dokáže vyťažiť čo najviac z nasledujúcej starostlivosti, ktorú aplikuje na pleť po čistení.

 

 

♡♡♡

Pri čistení pleti buďte trpezliví a dôslední, pleť sa vám za to odvďačí.

vaša kozmetička Simona .